ابري است جدا از هم و تكه اي ضخيم با كناره هاي مدور جوششي كه به صورت عمودي رشد نموده و قسمت هاي فوقاني آنها به صورت گل كلم و يا تپه هايي كوچك و برج ها و برآمدگي ها ي نامنظم ديده مي شوند. قسمت هايي از اين ابر كه در مقابل نور خورشيد قرار دارد كاملاً سفيد و شفاف و قسمت هاي تحتاني نسبتاً تيره و خاكستري رنگ مي باشند اين ابرها گاهي به صورت رديف و ستون هاي مجزا و موازي با جهت باد در اسمان قرار مي گيرند كه به نام كوچه ابر ناميده مي شوند.
نحوه تشکیل ابرهای کومه ای(CU)
اين ابرها براثر جريانات عمودي ناشی از:
1-گرم شدن زمين توسط خورشيد
2-گرم شدن سطح زيرين يك توده هواي سرد
3-ازتغييرشكل ابرهای فرازکومه ای و يا پوشن کومه ای و يا ابرهاي پوشنی به وجود آمده و جزو ابرهاي همرفتي محسوب مي گردد.
اين نوع ابر هم با هواي خوب و هم با هواي بد ديده مي شود و اصولاً از قطرات آب و در قسمت هايي كه دما زير صفر است از كريستا ل و بلورهاي يخ تشكيل شده است
ابر كومه ای نوع 1 Cumulus type 1 (CL=cu1)
قطعات كوچك و مجزاي ابرهاي پنبه اي شكل که به رنگ سفيد مشاهده می شود كه معمولاٌ در اوايل روز در بالاي كوهها و تپه هاي بلند تشكيل شده و رشد عمودي زیادی نداشته(رشد عرضی بیش از رشد ارتفاعی است)و معمولاٌ تا ارتفاع 1200 متري از سطح زمین مشاهده مي گردد اين نوع ابر با هواي بد همراه نمي باشد و چنانچه از زمان تشكيل آن در آسمان تا محو شدن كامل و يا تبديل شدن به ابرهاي پوشن کومه ای نوع چهار رشد عمودي زيادي نداشته باشند هوا كاملاٌ پايدار خواهد بود.
ابر كومه ای نوع 2 Cumulus type 2 (CL =cu2)
از رشد عمودي ابر های کومه ای نوع 1 ایجاد می شود. و ممكن است به همراه اين ابر پوشن کومه ای نوع چهار و کومه ای نوع يك هم در آسمان ديده شود در سطح فوقاني اين ابر برجستگي هايي مانند گل کلم يا پنبه شكفته شده ملاحظه مي گردد. رنگ اين نوع ابر در قسمت هاي فوقاني سفيد رنگ و قسمت تحتاني ابر به رنگ خاكستري روشن ديده مي شود. این ابر با علامت Tcu درگزارش متار مشخص مي گردد . ارتفاع معمول کف اين ابر تا 1350 متر از سطح زمين مي باشد.
ابركومه ای بارا
ابريست با رشد عمودي زياد كه ارتفاع قسمت تحتاني تا فوقاني آن به يك تا ده كيلومتر هم مي رسد معمولاٌ از قطرات درشت باران و يا بلورهاي يخي، گلوله هاي کوچک يخی و تگرگ تشكيل شده است قسمت فوقاني اين ابر به صورت برآمدگي هاي مدور و بزرگيست كه ممكن است تغيير شكل داده و به شكل سندان و يا رشته هاي مخطط ديده شوند اين ابرها گاهي به هم پيوسته و يا از هم جدا مي باشند رنگ اين ابر خاكستري تيره و قهوه اي كمرنگ و يا در شبها به رنگ سيلاب ديده مي شود، (خاك آلود) نوعي از اين ابرها زائده هاي مدوري در زير خود دارند كه اصطلاحاً ماماتوس (پستاني) ناميده مي شوند و ممكن است برجستگي هاي برفي شكلي به نام توبا نيز در زير اين ابرها ديده شود.
نحوه تشکیل و پدیده همراه
اين ابرها از رشد و نمو ابرهای كومه ای؛ توسعه يافته و يا از گسترش ابر فرازکومه ای و يا پوشن کومه ای به وجود آمده و ممكن است در بين توده اي از ابرهاي فرازپوشنی و باراپوشنی نیز تشكيل گردد.
اين ابرها معمولاٌ با ريزش رگبار باران، برف و تگرگ همراه بوده و پدیده رعدو برق و وزش باد شديد و طوفان درسطح زمين نيز مشاهده مي گردد گاهي به ندرت پديده اسكوال نيز با اين ابر گزارش گرديده و گاهي ممكن است اين ابرها به ابرهاي قيفي شكل نيز تبديل شده و پديده ترنادو(دیوباد) و واتر اسپات نيز به وجود آورند.
ابر كومه ای بارا نوع 3 Cumulonombus type3 (CL =CB3 )
ابرهای نوع دوم که نمو ارتفاعي و عرضي زياد داشته وحجيم گردد و سطح وسيعي از آسمان را بپوشاند نوع سه گزارش مي گردد. در قسمت هاي فوقاني به رنگ سفيد و شفاف بوده و قسمت تحتاني آن خاكستري تيره می باشد. بارندگي حاصل از آن به شكل رگبار برف و باران بوده و شكل قسمت هاي فوقاني آن به صورت قطعات مدور و بهم پيوسته و باجوششهای فراوان دیده می شود. گاهي اوقات در زمان شكل گيري و با رشد كامل اين ابر در سطح زمين وزش باد و تغيير سمت باد مشاهده مي گردد معمولاٌ در زير اين ابر پيچيدگي و خطوط نامنظمي ایجاد مي گردد. ارتفاع تقريبي اين ابر 900تا1350 متر مي باشد.
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است